Luifel stof

Het luifeldoek, het meest representatieve onderdeel van de luifel, dient niet alleen als bescherming tegen de zon, maar fungeert ook als decoratief element. Om aan de verwachtingen van de klant te voldoen, biedt het bedrijf een breed scala aan stofpatronen, geproduceerd door toonaangevende Europese fabrikanten.

Stoffen zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en worden voortdurend getest. Bovendien worden acryldoeken tijdens het productieproces behandeld met een op teflon gebaseerde impregnering om hun weerstand tegen vuil en regendruppels te vergroten. Deze stoffen zijn bij correct gebruik bestand tegen korte, lichte regenbuien. Wel moet de kantelhoek van het zonweringdoek groot genoeg zijn (minstens 30° of meer, zeker bij grote overstekken) zodat regendruppels langs het doek kunnen lopen.

Het is absoluut noodzakelijk om de luifel niet uit te klappen bij hevige regenval en de stoffen niet langdurig bloot te stellen aan vocht, omdat het resterende water op het oppervlak de sluitingen kan overbelasten en kan leiden tot lichte vervormingen en golving van het doekoppervlak. Als de vochtige stof is opgerold, rol deze dan direct uit nadat de regen is gaan liggen en laat hem drogen.

Voor de productie van zonweringen worden uitsluitend eersteklas stoffen gebruikt, waarbij gebruik wordt gemaakt van de modernste naaimachines en hoogwaardige garens. Ondanks het streven naar perfectie, zijn zelfs met de huidige stand van de techniek sommige veranderingen aan de stof niet te vermijden. Doordat de stof op de naden dubbel gevouwen is, ontstaat tijdens het wikkelen een andere wikkeldiameter. De resulterende spanningen kunnen ervoor zorgen dat de stof gaat golven in de naden, in het midden van de strepen, langs de zijranden. Het gebruik van een luifel als bescherming tegen regen versterkt het golvende effect. De zijbanden worden blootgesteld aan bijzonder hoge belastingen, daarom kunnen de randen van de stof iets naar beneden vallen. Een andere verandering in het uiterlijk van de stof zijn de kreukels die kunnen ontstaan bij het oprollen. Dan kan er binnenin (dit geldt vooral voor donkergekleurde omslagen) een delicate lijn zichtbaar zijn, gezien in het juiste licht.

De hierboven beschreven veranderingen die kunnen optreden aan het oppervlak van de ommanteling kunnen geen reden zijn voor claims, aangezien ze typisch zijn voor zonweringdoeken en het gebruikscomfort niet aantasten.